Translate

Saturday, March 14, 2015

Blijedo Plava Tacka

Sa ovog udaljenog mijesta, Zemlja mozda izgleda beznacajna, ali za nas je drugacije. Pogledajte ponovo tu tacku. To je ovde. To je dom. To smo mi. Na njoj, svi koje volite, svi koje poznajete, svi za koje ste ikad culi, svako ljudsko bice koje je ikad postojalo zivjelo je tu. Skup svih nasih radosti i patnji, hiljade samouvjerenih religija, ideologija i ekonomskih doktrina, svaki lovac i svaki skupljac, svaki heroj i svaki plasljivac, svaki stvaralac i razarac civilizacije, svaki kralj i seljak, svaki mladi zaljubljeni par, svaka majka i svaki otac, dijete puno nade, pronalazac i istrazivac, svaki ucitelj morala, svaki korumpirani politicar, svaka superzvjezda, svaki vrhunski vodja, svaki svetac i gresnik u istoriji nase vrste svi smo zivjeli tamo, na cestici prasine zaklonjenoj zrakom Sunca.
Zemlja je veoma mala scena u nepreglednoj kosmickoj areni. Sjetite se rijeka krvi koju su prolili svi oni generali i vladari, da bi u slavi i trijumfu postali momentalni vladari dijelica tacke. Sijetite se beskrajnih okrutnosti pocinjenih od strane stanovnika jednog piksela prema jedva prepoznatljivim stanovnicima nekog drugog coska, njihovih toliko cestih nesporazuma, tolike njihove zelje da ubiju jedni druge, njihove zarke mrznje.
Nase zablude, nase umisljeno samouvazavanje, obmana da imamo neki privilegovani polozaj u svemiru su suocene sa ovom blijedom tackom. Nasa planeta je usamljena mrlja prekrivena velikom kosmickom tamom. U nasoj bezizrazajnosti u svom tom prostranstvu, ne postoji nikakav znak da ce pomoc doci s nekog drugog mijesta da nas spasi od nas samih.
Zemlja je jedino mijesto za koje znamo da sadrzi zivot. Ne postoji ni jedno drugo mijesto, bar ne u skoroj buducnosti, dje bi nasa vrsta mogla migrirati. Posjetiti, da. Naseliti, ne jos. Svidjalo vam se ili ne, Zemlja je mijesto dje se trenutno nalazimo.
Kazu da je astronomija pokorno iskustvo koje izgradjuje karakter. Vjerovanto ne postoji bolji pokazatelj gluposti, ljudske sujete od ove slike naseg svijeta sa udaljenosti. Za mene, ona naglasava nasu odgovornost da se jedni prema drugima odnosimo ljubaznije, i da sacuvamo i negujemo blijedo plavu tacku, jedini dom za koji znamo...



No comments:

Post a Comment